Basima

22 maart 2021 | Radio installatie


 

Basima ligt aan de kust op het Fergusson Island. Bij het katholieke hulp-postje hebben we een nieuwe radio geïnstalleerd, nadat de oude al een aantal jaren niet meer werkte. Dr. Barry heeft op deze locatie zichzelf ingezet om het stefte cijfer van vrouwen tijdens bevallingen terug te dringen. Eén van de manieren hiervoor is om wachthuizen te bouwen naast de kliniek, zodat zwangere vrouwen op tijd naar de hulp-post komen. Als de bevalling begint, worden ze direct opgenomen.

Dit heeft ervoor gezorgt dat in een aantal jaar het steftecijfer in de regio met 70% is afgenomen. Maar op deze plek is het wachthuis helaas bijna helemaal afgebroken. De verantwoordelijke gaf aan dat er veel mieren waren die het hout opaten, maar in werkelijkheid is het waarschijnlijker dat de materialen voor een ander gebouw gebruikt zijn. Dit zorgt er weer voor dat zwangere vrouwen in hun dorp blijven om daar te bevallen, zonder enige medische hulp. En daardoor stijgen de sterftecijfers weer, helaas.

De zusters van de kliniek begonnen, toen ze ons aan zagen komen, direct een maaltijd voor te bereiden. Toen we klaar waren met ons werk, zo rond 14 uur, werden we uitgenodigd en stond er een volle tafel met eten klaar. Kippen die diezelfde morgen geslacht zijn, vers fruit en rijst. Dit was voor hun een belangrijke manier om te laten weten dat ze dankbaar zijn voor wat we deden.

 

Het opzetten van de antenne is het meeste werk.

 

Een deel van de kinderen gaat naar school, maar niet iedereen kan of wil dat betalen.

 

Het is heel normaal dat de gemeenschap uitloopt om gewoon te komen kijken wat er gebeurd. Dit is geen garantie dat er ook geholpen wordt :)

 

Contact

    • Update apr. 2022: Sander en Mirjam zijn (tijdelijk) weer terug in Nederland.

Telefoonnummers

Sander: 0623928838

Mirjam: 0623448931

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Support

  • Steun Sander en Mirjam
  • NL11ABNA0832696668 t.n.v. MAF Nederland
  • o.v.v. Steunfonds van Middendorp

Volg ons

Inschrijven nieuwsbrief


Alle rechten voorbehouden.
Vormgeving en realisatie: Identiteit & Media