Kompiam hospital

25 jul 2020 | Project opname


In de bergen van de province Enga ligt het dorp Kompiam. In dit dorp staat een ziekenhuis die gerunt wordt door de Australische dokter David Mills. Hij en zijn gezin zijn al tientallen jaren in PNG. Vooral in de provincie Enga komt veel geweld voor. Stammen die met elkaar vechten, dorpen verbranden en elkaar vermoorden. De regio staat in het hele land bekend om de wrede manier van leven. Vaak komt dit voor uit wraak. Als een stam iets gestolen heeft bij een andere stam, kan het na 20 jaar nog steeds een wraakactie verwachten. Verkrachting, inpikken van land en langlopende ruzies zorgen er voor dat veel mensen gewond raken. Zo is er in de omgeving geen huis te vinden die gemaakt is om een langere tijd in te wonen. Iedereen weet dat als er zo'n huis gebouwd wordt, die als eerste uitgekozen wordt om verbrand te worden door rivaliserende stammen. Door het werk van dr. Mills is er in de buurt van Kompiam al wel veel meer rust. Doordat ze zien wat hij doet voor de mensen, heeft hij respect verdient en om die reden luisteren mensen naar hem als hij een ruzie probeerd uit te praten. CRMF is gevraagd om in het ziekenhuis het IT-netwerk op te zetten en voor de school een systeem te ontwikkelen voor de studenten.

Tijdens de rit naar Kompiam moesten we verschillende provincies door. Vanwege Corona waren er checkpoint opgezet bij de grensovergangen om te controleren op verschijnselen van Corona. Als iemand koorts had, hoestte of zich niet lekker voelde mocht diegene niet de provincie in.

Bij een checkpoint waar onze temperatuur gecontroleerd werd. Ik maakte deze foto met de controleurs voor het bord waarop staat dat er twee meter afstand gehouden moet worden :)

 

De rit door de bergen naar Kompiam is hobbelig, maar prachtig!

 

Contact

    • Update apr. 2022:¬†Sander en Mirjam zijn (tijdelijk) weer terug in Nederland.

Telefoonnummers

Sander: 0623928838

Mirjam: 0623448931

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Support

  • Steun Sander en Mirjam
  • NL11ABNA0832696668 t.n.v. MAF Nederland
  • o.v.v. Steunfonds van Middendorp

Volg ons

Inschrijven nieuwsbrief


Alle rechten voorbehouden.
Vormgeving en realisatie: Identiteit & Media