Jafa

18 juni 2020 | Project opname


De kliniek in Jafa is twee jaar geleden gebouwd en afgelopen jaar in gebruik genomen. De fondsen hiervoor kwamen van bedrijven uit China. PNG heeft soms afspraken met mijnbedrijven dat ze een deel van de winst in de ontwikkeling van het land moeten stoppen. Er is ruimte voor kleine operaties, bevallingen en een goede dokterspraktijk. De drie huizen die erbij gebouwd zijn zorgt voor een goede slaapplek voor het personeel. Doordat een naastgelegen stam ruzie heeft met een andere stam, besloten ze om bij de kliniek alle zonnepanelen, inverters, batterijen en kabels te stelen. Hierdoor is de hele kliniek niet meer bruikbaar en durft het personeel niet meer op locatie te wonen en te werken. Toen we aankwamen werden we gewaarschuwd voor de gevechten die nog niet opgelost waren. Er waren twee doden gevallen. Het dorp waar de kliniek in staat is leeg, de mensen zijn het bos in gevlucht.

Ons is gevraagd te kijken wat de schade was en hoe we de installatie weer werkend kunnen krijgen. Nadat we de inspectie uitgevoerd hebben zullen we met het zorginstelling in de stad overleggen hoe we dit verder kunnen oplossen. Zolang het onrustig blijft en er geen duidelijke afspraken gemaakt worden met de ruziemakers, kunnen we niet beginnen met de reparatie. Het is ook onzeker of er geld beschikbaar is, het geld voor de bouw was een eenmalige gift. Het is dus de vraag of deze kliniek ooit nog in bedrijf genomen wordt.

Onderweg naar Jafa moesten we een poos wachten omdat er bomen omgezaagd zijn. Dit gebeurd vaker, de passerende auto's wordt dan gevraagd te betalen voor de opruimwerkzaamheden.

 

De verlaten kliniek met op het dak alleen nog de frames voor de panelen.

 

Contact

    • Update apr. 2022:¬†Sander en Mirjam zijn (tijdelijk) weer terug in Nederland.

Telefoonnummers

Sander: 0623928838

Mirjam: 0623448931

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Support

  • Steun Sander en Mirjam
  • NL11ABNA0832696668 t.n.v. MAF Nederland
  • o.v.v. Steunfonds van Middendorp

Volg ons

Inschrijven nieuwsbrief


Alle rechten voorbehouden.
Vormgeving en realisatie: Identiteit & Media