Pyarulama

20 mei 2020 | Radio inspectie


Deze dag vlogen we met een oude kist van MAF eerst naar Kompiam om dr. Mills op te halen. Van daar vlogen we door naar Pyarulama. Bij aankomst werd gevraagd naar de radio. Een paar mannen gingen deze ophalen. Dit is nogal vreemd, want deze staat normaal gewoon ergens in een gebouwtje. Toen de radio gehaald was, werd ik meegenomen naar een rieten hutje op palen. Hier stond de antenne, accu en solar. Ik vroeg waarom ze de radio niet gewoon in het huisje lieten staan. Toen vertelde de man dat 2 weken eerder mannen uit een andere stam naar hun dorp kwamen en jongen jongens hebben vermoord. Ze waren ook op zoek naar de radio om mee te nemen. Daarom houden ze de radio nu in hun eigen huisje verstopt. 1 van de touwen waarmee de antenne vastgeknoopt zou moeten zijn was gebroken. Ik had touw mee, dus vroeg iemand om de antenne weer vast te knopen in een boom. Ze stuurden iemand met een verentooi de boom in. Toen ik later vroeg wat voor veren dat waren, vertelde hij dat het veren van een kasawari waren die hij zelf gedood had, en van een paradijsvogel die hij met een speer gedood had.

De andere kant van de antenne zat ook in een boom, maar die leek een beetje te zijn dicht gegroeid. Mijn plan was om de andere kant even los te halen en ook opnieuw vast te zetten op een kale plek. Maar volgens de locals was dat niet nodig, de antenne zat nog prima. Gezien de tijd kwam dat ook wel goed uit, dus we lieten dat maar zo zitten. Toen we op het punt stonden om weg te gaan, vroegen ze toch nog maar of ze mijn touw mochten hebben, zodat ze later de andere kant ook nog opnieuw konden vast zetten. Met andere woorden, ze wilden erg graag mijn touw hebben. Ik legde uit dat ik dat niet gratis kon geven, alleen als ze ervoor betalen wilden konden ze dat krijgen. Maar toen hoefde het niet meer.

’s Avonds vertelde een local me dat het moorden onder stammen vaak uit vergelding gebeurd. Als een vrouw uit een stam verkracht wordt, wordt dit vergolden met moord. Ook ruzie over grond wordt vaak zo opgelost. Daar komt bij dat als een stam iemand van een andere stam vermoord, dit terug gedaan moet worden. Het kan gerust 10 tot 20 jaar duren, maar het moet en zal terug betaald worden. Ook christelijke gemeenschappen houden vaak vast aan deze manieren.

 

Er liepen nog veel mannen in traditionele outfit in Pyarulama.

 

Contact

    • Update apr. 2022: Sander en Mirjam zijn (tijdelijk) weer terug in Nederland.

Telefoonnummers

Sander: 0623928838

Mirjam: 0623448931

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Support

  • Steun Sander en Mirjam
  • NL11ABNA0832696668 t.n.v. MAF Nederland
  • o.v.v. Steunfonds van Middendorp

Volg ons

Inschrijven nieuwsbrief


Alle rechten voorbehouden.
Vormgeving en realisatie: Identiteit & Media